9940 Læsø
+45 2023 4911 / +45 2925 0919
tl@tofteladen.dk

Professor og ph.d-studerende på besøg hos Læsø Tang

Spisetang fra Danmarks reneste farvand

Professor og ph.d-studerende på besøg hos Læsø Tang

De mange tangarter, der findes i havet ved Læsø, og Læsø Tang var de to direkte årsager til at professor Marianne Thomsen og hendes ph.d. studerende Xuequan Zhang, kaldet Chen, besøgte Læsø en uges tid i marts 2019.

Chen og Marianne ved Storedal Strand
Chn og Marianne ved Storedal

Chens forskning handler om at undersøge højværdistoffer som f.eks. poluphenoler, antioxidanter, omega-fedtstoffer, fedtsyrer og sukkerstoffer i forskellige tangarter, samt hvordan man kan udnytte tangen gennem høstning på helt bæredygtige måder.
En anden del af Chens forskning fokuserer på hvordan geografiske, fysiske forhold og f.eks. årstiderne påvirker sammensætningen og indholdet af disse stoffer.
De fleste steder forsøger man at dyrke tang på liner, men det har vist sig at planterne dør.
Læsø Tang høster den vilde tang på en måde, så den hele tiden vokser videre.
Marianne Thomsen interesserer sig ikke kun for høstning af tang som fødevarer. De enorme mængder af dødt tangmateriale, der kan samles op på strandede, kan f.eks. udnyttes i en cirkulær økonomi, hvor det indgår som biomasse til forbrænding. Professorens hovedfokus er at betragte affald som guld gennem cirkulær økonomi, genbrug og bæredygtig produktion.

tangsyltetøj
Tangsyltetøj

Naturligvis blev der også tid til en tur i tangkøkkenet, hvor Marianne og Chen kunne opleve, hvordan den høstede tang behandles til alle de lækre specialiteter.
Chen var rask med kameraet og filmede både vores produkter og lavede lille en film, der lige nu er under redigering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *