Tangøl – øl med tang – en fantastisk smagssag.
Stort set laver Læsø Tang alle sine produkter selv. Men vi er ikke brygmestre. Ølbrygning overlader vi til folk, der har forstand på det.
Og det har Andreas Falkenberg på Ørbæk Bryggeri, der er en del af Naturfrisk Group, og som holder til i det gamle bryggeri i Ørbæk, der i ligger lidt midt i trekanten mellem Odense, Svendborg og Nyborg.
For Ørbæk Bryggeri og Naturfrisk er økologi og kvalitet kerneværdier, fuldstændig som det er for os hos Læsø Tang.
Vi var derfor heller ikke et sekund i tvivl om, at vi naturligvis mere end meget gerne vil levere vores økologiske blæretang til bryggeriets nye øl: UMAMI Bock – en ravgylden skønhed på 6 %.
Bock er en særlig øltype, der oprindeligt stammer fra Tyskland. Bock beskrives ofte en fyldig og lidt sød øl. Den er fremstillet ved en lidt længere gæring og lagring end andre mere lette øltyper. Ofte har bocken et lidt højere indhold af alkohol.
Vi kan selvfølgelig ikke præcist vide, om det er blæretangen fra Læsø, der giver denne øl sin umami, men vi har lov til at tro, at den er med til det.
Men hvad er umami?
Det er den femte grundsmag. Umami betyder velsmag på japansk, og en genvej til at opnå denne smag er at tilsætte tang i produktet eller i sin madlavning.
Dels er umami en smagsforstærker, dels en smag i sig selv.
Smagen er svær at beskrive, men måske i retning af bouillon. Mundfylden bliver også mere behagelig, smagen lang og rig. Umami Bock er for feinschmeskere.
Umami Bock er er udviklet sammen med ølekspert Christian Andersen og inspireret af den danske “umami professor” Ole G. Mouritsen, Syddansk Universitet, og hans omfattende viden om denne særlig smag.
Vi har ventet et stykke tid på denne specielle nye øl. Den har taget lang tid at lave med de bedste råvarer og komplekse bryggeprocesser. Fem slags malt, en nyudviklet gær fra gærspecialisterne White Labs, modning i særlige horisontale tanke, og for at tilføre Umami Bock et ekstra skud umami er der altså tilsat økologisk blæretang fra Læsø.
Brygmesteren beskriver selv smagen som i retning af bagværk, karamel, honning og korn.
Vi glæder os rigtig meget til at følge Umami Bocks rejse ud til alle ølelskere.
Det er naturligvis brygmester Andreas Falkenberg, der var først til at smage på den nye øl.
Seneste kommentarer