9940 Læsø
+45 2023 4911 / +45 2925 0919
tl@tofteladen.dk

Læsø Tang er nu en økologisk virksomhed.

Spisetang fra Danmarks reneste farvand

Læsø Tang er nu en økologisk virksomhed.

Læsø Tang har været økologisk siden den 15. juni 2020 – altså sidste år.

Den dato blev vores høstområder i et af de reneste farvande i Danmark nemlig godkendte som økologiske høstanlæg.

Det var en drøj diskussion med Kystdirektorat og Fødevarestyrelsens afdeling for akvakultur, men der blev udvist god vilje.
Tanghøst, transport, tørring og alle de andre processer lige indtil tangen lander på køkkenbordet og skal forarbejdes til rigtige produkter og fødevarer er primærproduktion, og den slags har sin helt egen lovgivning og helt egne krav til egenkontrol og tilsyn. Det drejer sig blandt andet om bæredygtighed, CO2-begrænsning og miljøhensyn.

Den egentlige fødevareproduktion og alt det, der foregår i potter og pander er noget ganske andet. Det er sekundærproduktion – altså forarbejdning og forædling, og det har et helt andet lovgrundlag og helt anderledes krav til egenkontrol og tilsyn.

Det var vi måske ikke helt opmærksomme på, dengang vi tog beslutningen om at blive økologer.

Det samlede egenkontrolprogram er nemlig blevet temmelig omfattende. Vi er foreløbig nået op på mere end 120 forskellige egenkontrolskemaer. Heraf er mere end 100 skemaer afledt af forskellige økologiforordninger, EU-bestemmelser, implementeringsmetoder og ministerielle vejledninger, cirkulærer og bekendtgørelser.

Det kan godt forekomme lidt voldsomt, men selvfølgelig skal der være orden i tingene, og forbrugerne har et helt legitimt krav på, at man kan have fuldstændig tillid til, at der ikke snydes på vægten, og at økologiske varer er økologiske, så forbrugeren derfor sammen med den økologiske producent kan bidrage til, at verden forurenes en lille smule mindre med gødning og gift, og at den dermed bliver et lidt renere og bedre sted at leve.

Og fra nu vil du altså kunne se Ø-mærket på Læsø Tangs sunde, spændende, velsmagende og bæredygtige tang og delikatesser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *