10-års fødselsdag hos Læsø Tang.
I dag – for nøjagtigt 10 år siden – blev Læsø Tang registreret i selskabsregisteret som fødevarevirksomhed.
Ries interessen for tang startede nærmest ved en tilfældighed – et folkeuniversitetsforedrag med Ole G. Mouritsen.
”Det må være mig, der skal skifte fra et arbejdsliv som pædagog til selvstændig tanghøster”, tænkte Rie efter foredraget. Og sådan blev det.
Ved Havets Dag på Læsø den 14. juni 2014 kunne Rie for første gang stille op med en lille bod og fortælle om forskellige tangarter, og de mange besøgende kunne smage lidt på nye og mærkelige tangprodukter.
Siden er der sket temmelig meget i vores lille virksomhed.
I starten var det specielt smagen, vi fokuserede på. Førende kokke introducerede tangen som en del ingredienserne i ny nordisk mad, der var det store hit dengang. Et par år efter var det sundhedsværdierne i tangen, der introducerede tang til flere og nye forbrugere, og i løbet af de sidste par år er det tangen som en helt igennem bæredygtig fødevare, der taler til stadig flere og flere. Der er ingen tvivl om at vi i fremtiden skal til at spise mere af den såkaldte ”Blå Mad”.
Vi har naturligvis fået hjælp og inspiration fra mange sider. Helt specielt skal nævnes algeforsker Ruth Nielsen, der desværre døde for et par måneder siden. Ruth har masser af gange taget Rie med på tur til stranden og gavmildt bidraget med sin enorme viden om de forskellige alger, som vi fandt.
På billedet er Ruth i færd med at forklare forskellen på palmetang og fingertang.
Kollegaer og andre tangnørder i Tangnetværket har også været gode partnerskaber, ligesom vi for øjeblikket er engagerede i arbejdet for et videns- og formidlingscenter på Læsø for ålegræs, alger og fiskeri.
Ud over tanghøst og produktion af tørret tang og specialiteter med tang, gårdbutik, vegetarisk café og webshop er formidling og guidede tangture med høst-selv og madlavning på stranden en væsentlig del af virksomheden.
Tangdyrkning er også en spændende aktivitet, som Læsø Tang arbejder på at udvikle. Det er en rigtig god oplevelse, når man kan fornemme, at man er med til at gøre en forskel.
Interessen for tang som fødevarer og tangens miljømæssige betydning er støt og roligt steget i løbet af de 10 år. Og det har været en fornøjelse at opleve, hvordan mange medier gennem de 10 år har besøgt os og bidraget til formidlingen. Den første udsendelse Læsø Tang ,medvirkede i hed ”Specialisterne”. Det var Thor Løkke fra TV2 Nord, der stod for optagelserne. Den handlede om mennesker med et helt specielt arbejde.
Et af højdepunkterne var TV2’s Sæt pris på Danmark, hvor Hans Pilgaard sammen med Flemming Møldrup og Troels Lyby i 2019 havde sat hinanden stævne på Læsø og skulle gætte prisen på en tangsafari. Men også både det tyske NDR og fransk fjernsyn har været med på tanghøst og i køkkenet.
Den sidste medvirken var sidste sommer hvor P4’s Take Off blev sendt fra Læsø Tangs gårdbutik med Jesper Bæhrenz som journalisten bag programmet.
Journalister fra hele verden har været forbi gennem de sidste 10 år, lige fra amerikanske, tyske, franske, hollandske, norske til svenske, de har alle været meget interesseret i vores virke. Det er nok mest på Læsø, at interessen stadig er mere beskeden.
Men det er dog også en kendsgerning, at det ikke er let at ændre på danskernes traditionelle madvaner, så der er stadig plads til udvikling og nye aktiviteter.
Seneste kommentarer