Bæredygtighedsfestival i Brønderslev
Det er i år 10-års jubilæum for Bæredygtighed Vendsyssel.
Søndag den 15. september kl. 10.00 er Rie inviteret på scenen for at fortælle om tang som en bæredygtig fødevare – og det er nok ikke tilfældigt. Det er nemlig tangen, der tæller.
Selvom spisetang stadig har lidt svært ved at finde vej til almindelige forbrugere og de danske køkkener, så er der rigtig god grund til optimisme.
Mange har accepteret de tre kendsgerninger,
- tang er sundt,
- tang smager godt
- tang er en bæredygtig madvare
– der mangler bare det sidste skridt, før det bliver en vane at have tang med i den daglige madlavning.
Sundt, velsmagende og bæredygtigt er altså nøgleordene for Ries bidrag til festivalens foredragsserie.
Selvfølgelig skal der være mest fokus på bæredygtigheden på en bæredygtighedsfestival – og det er umiddelbart let at forklare, hvorfor tang er en bæredygtig ressource:
- Tang vokser i havet, og der er masser af det.
- Tang skal ikke gødes,
- Tang skal ikke behandles mod ukrudt og skadedyr,
- Tang skal ikke pløjes,
- Tang skal f.eks. ikke gensplejses
- Tang kan dyrkes og produktionen kan dermed udvides og styres.
- Tang er en god kilde til vitaminer, antioxidanter, salte, proteiner, fedtsyrer og forskellige mineraler som kalk, jern, magnesium, natrium, jod og meget mere.
- Tang er i gennemsnittet 10-100 gange sundere end et stykke frugt, og indeholder blandt andet 10-20 gange så mange mineraler som grøntsager dyrket på land.
Anvendelserne spreder sig også bredt: Fra lækre fødevarer til mennesker over papirfremstilling, dyrefoder, gødning, kompost, biogas, jordforbedringmedie for bakteriekulturer, til maling, medicin og meget mere.
F.eks. sukkertang kan også anvendes som råvare til alkoholfremstilling og i kosmetikindustrien.
Bæredygtighed handler helt grundlæggende om at etablere en cirkulær bioøkonomi, altså en teknologi, der fanger og udbytter de spildstrømme, som næringsstoffer og CO2, der udledes til havet og atmosfæren fra landbrug, spildevand og fossile brændstoffer, skaber.
Når tangen opfanger disse spildstrømme i havet, kan de genbruges til at skabe ny biomasse, der kan bruges igen i fødekæden på land.
”What’s not to like” – det er tangen, der tælles.
Seneste kommentarer