Hvordan bruger man det i grunden?
Et tilbagevendende spørgsmål i vores gårdbutik er: Hvordan bruger jeg det egentlig? Tangen altså.
Der er ingen tvivl om, at rigtigt mange danske forbrugere er meget positive over for at begynde at spise tang. De er interesserede – og de ved godt, at tang er godt for både sundheden og miljøet, og at det er en bæredygtig fødevare, der hverken belaster land- eller havmiljøet, tværtimod.
Men det sidste skub til at sætte tang på menuen hver dag mangler endnu.
Er frisk tang bedre end tørret tang?
Skal tangen være hel eller granuleret?
Kan man spises rå tang?
Vi kan henvise til flere forskellige fagbøger med opskrifter, som vi også sælger fra hylderne.
I disse bøger er der gode opskrifter, men tangen er næsten altid en ingrediens, der tilsættes i små mængder og forekommer næsten at være et krydderi.
Men tang er ikke et krydderi. Tang er ikke en krydderurt. Det er en grøntsag.
Næste spørgsmål er meget ofte: Hvilken tangart skal jeg så bruge, altså købe?
Vi forsøger selvfølgelig at svare og forklare, så godt vi formår.
Men det er ikke let. Man spørger vel heller sin grønthandler, om man skal købe kartofler eller gulerødder. Det kommer jo an på, hvad de skal bruges til.
Og så er vi tilbage igen: Hvordan skal man i grunden bruge det?
De fleste typer tang kræver en lille smule tilberedning, inden de kan spises. Den skal med andre ord opblødes, koges eller steges.
Den helt simple metode er at koge tangen sammen med f.eks. andre grøntsager og så spise den som en bladgrøntsag, som kålblade, porrer eller lignende. 5 til 10 gram tørret tang eller 50 – 75 gram våd eller frisk tang er en passende mængde pr. person. Kogetiden er ca. 15 minutter.
I det hele taget er det let og enkelt at koge tangen sammen alle mulige andre basisråvarer: spaghetti, ris, bønner, linser eller lignende. Tangens smags- og næringsstoffer trækkes ud under kogningen og beriger menuen med både sundt salt, vitaminer og de bedste fedtstoffer.
Sammen med fisk er tang naturligvis i sit rette element. Pak fisken ind i opblødte tangblade og damp den mør og lækker i ovnen. Eller drys granuleret tang over fisken sammen med andre smagsgivere, hvis den steges.
I supper, specielt supper efter lidt asiatisk inspiration, er tangen en af hovedingredienserne. Hele eller klippede tangblade kan sagtens tilsættes i samme mængde som andre grøntsager.
Tang i salater er en god idé, men ikke hvis man bare putter tørret tang i en salat med mere våde ingredienser. Tangen vil optage fugt, svulme op og forekomme både sej og slatten. Naturligvis kan et drys granuleret tang, f.eks. søsalat ikke ødelægge noget særligt, og den fine grønne farve vil endda virke indbydende og appetitlig. Men tilberedt, det vil sige kogt og klippet mindre stykker, i f.eks. en pastasalat kan bestemt anbefales.
Selvom tang er meget mere end et krydderi, så er det selvfølgelig oplagt at bruge tangen som en ekstra smagsgiver i alle mulige retter. Her kommer den granulerede tang til sin ret – kan man måske sige. Tangmix af sukkertang, blæretang og savtang er et oplagt valg.
Bland tang i mel eller rasp ved panering, bland tangen i melet ved brødbagning, tilsæt en teskefuld i din smoothie og drys granuleret tang i sammenkogte retter. Spar i stedet lidt på almindeligt salt. Man kan næppe smage tangen, men man kan smage, hvad tangen gør for den samlede smagsoplevelse og konsistensen. Og man kan vide med sig selv, at retten er blevet markant sundere.
Tang kan også spises bare for sjov. Tangchips er et oplagt eksempel. Opblødt tang ristes ca. 5 minutter i en smule olie og drysses evt. med et lille gran salt. Lune tangchips er altid et hit som tilbehør eller som en lille snack og er sjovt og sundt alternativ til fede franske kartofler eller peanuts. Og det kan sagtens klares i en almindelig pande på et komfur.
Tang har en mild og let salt smag, der leder tankerne hen på fisk, hummer og hav. Desuden har tang en svagt sød smag, og den særlige umami-smag får tangen til at fremhæve de mange andre smagsnuancer i maden. Når du bruger tang i retter, vil rettens andre smage altså træde tydeligere frem og blive bundet sammen af smagen af umami.
Tang i det søde køkken er også oplagt. Det drejer sig først og fremmest om tangarten sukkertang, der indeholder mannitol. Granuleret eller finmalet sukkertang kan derfor erstatte en del af det hvide sukker i desserter, is og kager. Ca. 10 % tørret sukkertang kan erstatte ca. 25 % raffineret sukker i opskriften.
Lad det være et forslag, at du begynder et nyt liv med tang med et lille indkøb i webshoppen hos Læsø Tang
Seneste kommentarer