Radioaktivt blæretang.
For godt 41 år siden sad et par herrer på Forskningscenter Risø og grublede over, hvordan man kunne bestemme mængden af radioaktivitet og radioaktive stoffer i de danske farvande.
De to nysgerrige herrer var Henning Dahlgaard og Søren Boelskifte.
Anledningen til grublerierne var naturligvis en mistanke om, at de to svenske atomkraftværker Barsebäck og Ringhals og deres kølevand, der udledtes i Øresund og Kattegat, kunne efterlade sig en vis portion radioaktivitet i vandet. Hvordan kunne man måle det?
Bortset fra vandprøver meget tæt på udledningerne er koncentrationen af f.eks. Cobalt 60* så fortyndet, at den ikke kan måles direkte.
Løsningen blev at undersøge koncentrationen af f.eks. Cobalt 60 i blæretang (Fucus), da tangen – baseret på tørvægt – akkumulerer gennemsnitlig 104 gange koncentrationen i vand.
Metoden med at anvende blæretang til at monitorere koncentrationen af forskellige sporstoffer og forurening var kendt siden 1959, hvor indsamlingen af blæretang og målingerne i Danmark begyndte.
Det giver ingen mening at gennemgå alle forskningens indsamlede resultater og mellemregninger her i bloggen – jeg forstår dem såmænd heller ikke, men Dahlgaard og Boelskifte udviklede en model, de kaldte Sensi-konceptet og i den afsluttende konklusion i artiklen: SENSI’: A model describing the accumulation and time-integration of radioactive discharges in the bioindicator Fucus vesiculosus i tidsskriftet J. Environ: Radioactivity 16 (1992) 49-63 skriver de således:
Oversat til dansk:
Det kan ud fra nærværende arbejde konkluderes, at:
• Fucus er en nyttig bioindikator i overvågningsprogrammer, der integrerer og koncentrerer lave niveauer af metaller og radionuklider.
• En fortynding af akkumulerede metaller og radionuklider på grund af vækst er mere signifikant end det faktiske tab af grundstoffer til at bestemme faldet i koncentrationer af zink. kobolt og mangan i Fucus. Det samme vil være tilfældet for flere andre metaller og langlivede radionuklider.
• Der er behov for at undersøge biologiske faktorer såsom biomasseomsætningshastigheder og miljøparametres effekter på forureningsakkumulering og -tab, når bioindikatorer anvendes i miljøovervågningsprogrammer.
• SENSI-konceptet forbedrer brugen af Fucus som bioindikator ved at inkludere økologiske faktorer og derved øge sammenhængen mellem forventede og målte værdier.
• SENSI-modellen kan bruges til at estimere størrelsen af en ukontrolleret udledning og til rutinemæssigt at evaluere kvaliteten af udledningsdata.
Se, det er jo nyttig viden og ”medrivende læsning, nok på højde med de bedste krimier”, som Søren Boelskifte selv beskriver det.
Bare vi dog aldrig vil få brug for at estimere størrelsen af en ukontrolleret udledning, og at blæretangen kan få lov til at vokse i fred og i store mængder, som kan spises med god samvittighed til gavn og glæde for smagen og sundheden og en bæredygtig fremtid.
* Cobalt-60 ( 60 Co) er en syntetisk radioaktiv isotop af kobolt med en halveringstid på 5,2714 år.
Seneste kommentarer