9940 Læsø
+45 2023 4911 / +45 2925 0919
tl@tofteladen.dk

Læsø Tang fylder otte år.

Spisetang fra Danmarks reneste farvand

Læsø Tang fylder otte år.

Tofteladen I/S, der er det egentlige firmanavn bag Læsø Tang startede i 2012 som en lokal kulturbutik på Læsø. Ideen var at medvirke til at fremme en bæredygtig livsstil med gør-det-selv, genbrug, kunsthåndværk og respekt for miljøet.

Udnyttelse af uudnyttede ressourcer, som f.eks. tang, lå derfor helt naturligt i forlængelse af visionen og i juni 2014 blev Læsø Tang for første gang præsenteret i en lille artikel i vores lokale avis Læsø Posten.
Artiklen havde den meget ambitiøse overskrift: Læsø Tang vil have tang på spisebordet i hele Danmark.

Men uanset hvor ambitiøst projektet var, så er det stadig det, det drejer sig om.

En sund hilsen fra havet.
Hvis man kan tale om, at Læsø Tang har et motto eller et slogan, så er det En sund hilsen fra havet.

Det var med den overskrift indsatsen startede i gårdbutik, markedsbod og deltagelse i f.eks. Utzon Centerets store satsning med udstillingen Vækst, byg og gro i december 2016.

Allerede i 2015 støttede kaptajnen for junior-kokkelandsholdet Dennis Rafn ideen om at få mere Læsø Tang med i menuerne, når der skal skabes gourmet-retter.

I 2016 deltog Rie i det 22. Seaweed Symposium i København med et pitch for Læsø Tang, og der blev skabt rigtigt gode og nyttige forbindelser til forskere og andre producenter i tangbranchen.
Tangnetværket og Danish Seaweed Organization blev dannede og Læsø Tang har siden været en del af disse samarbejder.

Guidede tangture langs stranden var allerede blevet en succes i fortællingen om tang. Interessen for tang som fødevarer har i alle otte år været stigende, og da professor Ole G. Mauritsen i en artikel lancerede, at ”Dansk forsker vil tage sygdomme med tang”, blev en tendens, vi allerede havde opdaget, forstærket.

I begyndelsen skulle tang på menuen på grund af de egenskaber, som tangen har i forhold til smagen. Tang smager godt, det er smagsforstærkende, nogle tangarter indeholder umami. Tang bidrager med en flot saltsmag osv. osv.
Havets salatbar og havets bacon er bare et par af de kælenavne, som tangen har.
Men nu kom der også på fokus på de sundhedsmæssige egenskaber. Tangens høje indehold af vitaminer og mineraler, den helt rigtige fedtfordeling blev pludselig noget, som forbrugerne fik øje på.

Vi udgav et lille introhæfte til tangspisning, som siden er blevet redigeret, når ny viden er kommet til.

Læsø Tang begyndte fra 2017 at være en af de lokale virksomheder, der betød noget i markedsføringen af Læsø. F.eks. blev Læsø Tang en fast bestanddel og deltager på Læsø store stand ved Feriemesserne i Herning.

Bæredygtighed
Professor Marianne Thomsen og hendes kinesiske phd.-studerende Chen boede nogle dage hos os for at undersøge vores arbejde med tanghøst og produktion. Besøget var en del af deres undersøgelser af mulighederne for at udnytte tang i løsningen af de miljø- og fødevareudfordringer, som verden har opdaget, at vi står midt i.
Tang skal ikke gødes, det skal ikke sprøjtes for ukrudt og det findes i enorme mængder. Anvendelserne er utallige: fødevarer, medicin, dyrefoder, biobrændsel, gødning, kosmetik – for bare at nævne nogle af dem. Og imens tangen vokser, opfanger den både CO2 fra atmosfæren – faktisk mere effektivt end træer på land – og næringsstoffer fra havet, og dermed er den med til både at forbedre vandkvaliteten og mindske udslippet af drivhusgasser til atmosfæren.

Der er enighed om, at der er enorme potentialer i at udnytte langt mere af den tang, der producerer sig selv, end der udnyttes i dag.

Tangens egenskaber på middagsbordet er dog stadig det område, som vi interesser os mest for. Læsø Tang høster og producerer ikke så store mængder, at det er interessant som biobrændsel.

Fødevarer er vores område og i den sammenhæng er vi både blevet kigget overskulderen af og blevet inspireret af f.eks. Kolding Designsskole og lige nu Københavns Produktionshøjskole, hvor vi samarbejder med studerende om udvikling af nye produkter og markedsføring.

Rie og Kristoffer Ringsing

I 2019 var Læsø Tang kokkekonkurrencen ved den årlige Jomfruhummerfestival. Det gjorde vi selvfølgelig ikke direkte, for Jomfruhummerfestivalen er en kokkekonkurrence, og vi er ikke kokke og slet ikke konkurrencekokke.
Men det er Kristoffer Ringsing, og i hans vinderret indgik der Læsø Tang i flest mulige varianter.

Man skal selvfølgelig ikke gøre sig meget bemærket, før man kan blive spottet af fagpressen, dagspresse og TV. Undervejs i otte år er det således både blevet til indslag i fransk og tysk TV, i diverse madmagasiner som Politiken Mad og det svenske Vego.

Allermest fornøjelse har vi dog haft af Ries medvirken i TV2-serien Sæt pris på Danmark, hvor Flemming Møldrup og Troels Lyby blev udfordret af Hans Pilgaard til at gætte prisen på en Tangsafari med høst og bålmad ved stranden. Et forsigtigt gæt vil være at den sjove oplevelse nu er delt med mere end 500 deltagere.

I alt tre gange i løbet af de otte år er Læsø Tang blevet støttet med landdistriktsmidler i tillid til, at vi er med til at udvikle vores lokalområde.

I 2021 tog Læsø Tang det næste skridt i udviklingen. Vi blev en økologisk virksomhed. Tangen er stadig den samme – og den er sikkert ligeglad. Men økologistatus er forbrugerens garanti for, at vi producerer bæredygtigt, og at vi passer godt på vores høstområder. Så vi fortsætter med at sende sunde hilsner fra havet til alle, der har lyst til at modtage dem.