Læsø Tang – en virksomhed
Læsø Tang er en lille virksomhed på Læsø, der høster, forarbejder og sælger spisetang.
Læsø Tang er høstet som frisk tang i havet ud for de rene strande på Læsø.
Herefter er tangen straks renset, tørret i ovn ved max. 60 grader, håndsorteret og vakuumpakket.
Tang har til alle tider været anvendt til mange forskellige formål – et af formålene har været som fødevarer for både dyr og mennesker.
Det er specielt i Asien, at tangen har bevaret sin status som daglig føde for mennesker.
Af en eller anden grund spises der ikke meget tang i den vestlige verden.
Men det er samtidig en kendsgerning, at den vestlige kost indeholder for
meget mættet fedtstof og for lidt umættet. Det medfører livsstilssygdomme og
andre lidelser. Det kunne daglig indtagelse af tang være med til at forebygge.
Men vi har altså valgt næsten ikke at spise tang i vesten. Det er dumt, fortangens sammensætning af forskellige næringsstoffer, herunder de essentielle fler-umættede fedtsyrer, er noget nær ideel for menneskeføde.
En pose Læsø Tang er en lille hilsen fra havet.
Den friske tang behandles skånsomt og efter de forskrifter, som man naturligvis følger, når man arbejder med råvarer fra naturen.
Processen, hvor tangen behandles, sikrer renhed, lang holdbarhed, og at alle de gode næringsstoffer er bevaret.
Tang indeholder umamismag – det vil sige, at tangen ”smager behageligt” og
forstærker alle andre smagsstoffer i maden.
Læsø Tang producerer seks forskellige tørrede tangarter.
De seks tangarter er sukkertang, blæretang, savtang, fingertang, søl og rørhinde.
Endvidere produceres en mængde specialiteter og færdigvarer, f.eks. tangknækbrød, tangpesto, tangolie, tangsennep, tangchips, tangbjesk og frugtsyltetøj med sukkertang.
Hvordan tilbereder og spiser man tang?
Tang kan anvendes som krydderi og tilsætning i stort set alle retter, lige fra vaniljeis, kager, brød og chips til salater, supper og sammenkogte retter.
Sukkertang smager sødt – rørhinde og blæretang smager salt.
Tangen sikrer bare større sundhed, friskhed og mere smag af det hele.