Nyt tørrehus – og årets første høst.
Vores tanghøst kom sent i gang i 2021. Utålmodigt har vi ventet og ventet. Men så skete det.
Kun et par enkelte gange i løbet af april fik vi høstet et par kurvfulde blæretang og lidt savtang i vores økologiske områder på Læsøs nordkyst. Og vi skrev 5. maj, før vi fik høstet årets første sukkertang: godt 50 kilo; flot og funklende, som var det lavet af guld.
Og dermed fik vi også indviet vores helt nye tørrehus – et drivhus på 60 m2, der afløser den fortørring af tangen, der tidligere sket under et halvtag.
Ideen med at fortørre tangen er naturligvis at fjerne mest mulig vand, inden tangen færdigtørres i ovnen ved 60 grader. Friskhøstet tang indeholder 90% vand og det tager lang tid at fjerne så meget vand ved dehydrering. Det er væsentlig hurtigere – og meget mere økonomisk og bæredygtigt –, hvis sol og vind hjælper til.
Halvtaget var imidlertid kun halvgodt. Hvis solen ikke skinnede og hvis luftfugtigheden var høj, skete der nærmest ingen tørring – og endnu værre, hvis tangen næsten var tørret og vejret så skiftede til regn og fugt, så sugede tangen jo straks fugten til sig igen. Og så var det forfra.
Det sker ikke på samme måde i tørrehuset. Her betyder varme og tør luft naturligvis også meget for tørrehastigheden, men vejrafhængigheden er alligevel meget mindre.
Vi opdagede faktisk, at tangen på en god solskinsdag slet ikke behøver at blive færdigtørret i ovnen. Den var knastør, da vi tog den ned af snorene – og helt som forudset, så var de 50 kilo blevet til 5 kilo.
Vi har store forventninger til at tørrehuset kan bidrage til at gøre høstsæsonen længere, så måske skete der ikke så meget ved, at vi kom lidt sent i gang. Bortset fra at forårstang altså er det bedste og mest lækre. Men det er jo trods alt også forår i ca. 1 ½ måned endnu.