Danmarks reneste farvand???

På DRTV kan man lige nu i en programserie følge Bonderøven Frank Erichsens helt berettigede og meget relevante bekymring for naturens tilstand i Danmark. Giv os naturen tilbage hedder rækken af udsendelser. Velredigerede og spændende programmer, der vækker til eftertanke.
I afsnit 2 er Bonderøven en tur på havet ud for Læsø. Et forsøg på at dykke på stenrevet Blue Reef må opgives på grund af vejrforholdene, og Kim Schmidt, der som skipper har stillet sin fantastiske båd til rådighed for turen, fører så Bonderøven og det øvrige selskab til et andet stenrev, hvor ekspeditionen kan gennemføres. Dykkes, det skal der! Teddy Jespersen ser på et sted fra agterenden.

Kim vælger at sende dykkerne ned på havbunden ud for rensningsanlægget i Østerby, og resultatet er naturligvis, som det kan forventes ud for et rensningsanlæg.
Foto: Altinget, Morten Rasmussen
I stedet for den naturlige, rene og artsrige havbund ved Blue Reef krabber dykkerne nu rundt i en grumset og død suppedas. Naturligvis passer det ind programmets tematik og historie: vores havbund er i en katastrofal tilstand uden ilt og uden liv – og det skal der gøres noget ved.
Men bortset fra det, så er det billede af vandkvaliteten ved Læsø altså ikke retvisende.
Vi får hvert år vandet kontrolleret for pfas, tungmetaller, colibakterier og andet snavs og skidt. Det er en del af kravet til vores forretning, når vi vil producere spisetang – tilmed økologisk spisetang. Og disse prøver viser altså et andet resultat. Vandet indeholder ingen eller stort set ingen forurening.
Men Kim skal naturligvis have en stor tak for at have gjort opmærksom på, at der også omkring Læsø er havområder, der lider, og det kunne måske være et wake-up-call til vores lokale politikere og beslutningstagere, der har ansvaret for, at der ikke er sket noget som helst omkring øens rensningsanlæg, siden de blev anlagte for mere end 40 år siden. Vores spildevand er nok ikke renere and andres spildevand. Er det nu, der skal tages fat?
Vi vil gerne etablere et havcenter på Læsø, vi vil gerne plante ålegræs ved Læsø, vi vil gerne fiske skånsomt fra Læsø, vi har ingen udslip fra landbruget på Læsø. Hvorfor skal vi så præsenteres som en ø, hvor havbund og vandkvalitet ligner indholdet i en gylletank?
Hvis du vil se, hvad dykkerne gik glip af ved Læsø Trindel, Blue Reef, kan du læse mere på Naturstyrelsens hjemmeside: https://naturstyrelsen.dk/ny-natur/life-projekter/natura-2000/life-bluereef-i-kattegat eller se filmen fra DTU Aqua: Masser af liv på Læsø Trindel fra 2018: https://www.youtube.com/watch?v=hQfycKEcO5Q
Seneste kommentarer