Vores farvand er rent

…så vidt vi ved.
Vi har netop modtaget analyseresultatet af årets vandprøver, så vi skal dokumentere, at vi høster vores tang i et ikke-forurenet kystområde.
Det er en del af den kontrol, som Fødevarestyrelsen skal udføre, når vi producerer økologiske fødevarer.
Der er tale om en såkaldt ”muslinge-prøve”, og det er en analyse af E.coli i vandet.
Bakterien E. coli er en almindelig forekommende bakterie i tarmen på både mennesker og dyr, og der må den gerne være. Men den skal naturligvis ikke gerne være i vores drikkevand eller havvand.

Normalt er E. coli øvrigt ufarlig, men visse grupper af E. coli har dog erhvervet egenskaber, der gør, at de kan medføre diarre – i de fleste tilfælde får man vandtynd diarre, men nogle typer kan medføre blodig diarre og i sjældne tilfælde nyresvigt.
De sygdomsfremkaldende E. coli kan hovedinddeles i dem, som forårsager tarminfektioner – de diarréfremkaldende E. coli (DEC) – og dem, som forårsager infektion uden for tarmen – de ekstraintestinale E. coli (ExPEC), som især forårsager blærebetændelse og mere alvorligt nyre-bækkeninfektion. Er bakterierne først kommet op til nyrerne kan de gå videre ind i blodbanen og medføre blodforgiftning – også kaldet bakteriæmi.
Men i vores tilfælde kan det jo være ligegyldigt. Vandet i vores høstområdet ved Læsøs nordkyst indeholder ikke E.coli-bakterier.
Ved alle 3 prøver blev der målt mindre end 15MPN/100ml, hvilket svarer til at E.coli ikke er målbart oi prøverne.
For et halvt års tid siden fik vi analyseret vores tang for pfas-stoffer. Her var resultatet lige så opmuntrende.
PFAS-stofferne bliver af og til kaldt evighedsstoffer, fordi de er svære at nedbryde. Stofferne ophobes i dyr og mennesker, og man kan måle PFAS i blodet på befolkningen overalt i verden – også i Danmark.
PFAS medfører ikke akut sygdom, men man kan være bekymret for, hvordan stofferne kan påvirke vores helbred på lang sigt. Nogle af stofferne er stærkt mistænke for at være kræftfremkaldende.
PFAS har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne. Stofferne har været anvendt i blandt andet skum til brandslukning, imprægnering af sko og tøj, kosmetik og madindpakning.
Prøveresultatet viste et indhold mindre end mellem 0.05 og mindre end 0,1 LOQ, der betyder grænsen for noget, der er kvantificerbart, og analysen gav da heller ikke anledning til bemærkninger fra Fødestyrelen.
Vi har altså dokumentation for, at vores tangprodukter ikke er forurenede med hverken pfas eller E.coli. Det er da dejligt at vide.
Seneste kommentarer