UA-56799235-1
Opskrifter

Læsø Tang

- en del af Tofteladen

En sund hilsen fra havet

Spisetang fra Danmarks reneste farvand.

Sundt, velsmagende og bæredygtigt

Opskrifter

Der er ikke udgivet ret mange kogebøger om tang og tangretter. Det er derimod ikke så vanskeligt at finde opskrifter på internettet.

Som altid er det sjovt at eksperimentere, og det er bestemt lovligt.

 

Når man laver mad med tang skal man altid være opmærksom på, at tangen skal være frisk og have en duft af ingenting eller en duft af hav og salt. Køber man tørret Læsø tang behjøver man ikke bekymre sig om friskheden. Den var frisk, da den blev tørret og pakket, så den er frisk, når du pakker den ud og skal bruge den.

 

Man skal også være opmærksom på, at tang er en grønsag, Den er sundt, men det er kun en ingrediens i maden. Det er ikke en fødevare, der skal serveres som det eneste på tallekenen.

 

Tangen smager selvfølgelig af tang, men forstærker samtidig de øvrige ingrediensers egen smag.

 

Målet med disse opskrifter er at inspirere til at komme i gang med at bruge tang i madlavningen.

Opskrifterne er enkle, lettilgængelige og de er valgt, så du kan afprøve både bagning af brød med tang, opleve tang i en sammenkogt ret og sammen med fisk samt bruge tangen som en vigtig og markant ingrediens i en frisk salat. Den eneste ret, hvori tangen står alene (næsten alene) er tangchipsene - men det er jo heller ikke rigtig mad - det er slik.

 

Selvom tang er sundt, så er enhver overdrivelse jo usund. Tangens gode indhold kan også bliver for meget, og det kan ikke anbefales at indtage mere end mellem 5 og 10 gram af de jodholdige tangarter (sukkertang og fingertang) om dagen.

 

Vi starter med lidt sødt

Tang i kager lyder måske underligt, men prøv f.eks.

 

Rødbedekage med sukkertang

Ingredienser:

2½ dl. sukker

2 æg

1½ dl. smagsneutral olie

2½ del. Mel

1 tsk. natron

1 tsk. kanel

10 gr. knust eller granuleret sukkertang

200 gr. fint revet rødbede

50 gr. mørk kogechokolade

 

Sådan gør du:

Sukker og æg piskes skummende og luftigt.

Olien røres forsigtigt i.

Mel, natron og kanel blandes og røres i sukker- og æggemasssen.

Sukkertrangen og de revne rødbeder røres i dejen lidt ad gangen.

Chokoladen hakkes groft og vendes i dejen til sidst.

 

Dejen hældes i en springform.

 

Kagen bages ved 175 grader i 45 – 60 minutter.

 

Kagen afkøles inden servering.

Som pynt kan kagen dekoreres med et drys flormelis.

Tang kan bruges som ingrediens i næsten alle grønsagssupper,

prøv f.eks.

 

Linsesuppe med fingertang (4 personer)

Ingredienser: fire personer.

2 dl. røde eller gule linser

1 finthakket løg

2 små kartofler

1 håndfuld tørrede abrikoser (udblødt ca.1 time i koldt vand og hakket i tern)

7 – 10 dl. grønsagsbouillon

2 stilke tørret fingertang – ca. 8- 10 gram

3 fed hvidløg

1 – 2 tsk. koriander

1 tsk. karry

1 chilipeber

saft fra 1 – 2 citroner

Hakket persille, salt og peber til afsluttende tilsmagning.

 

Sådan gør du:

Skyl linserne og lad dem dryppe af

Hak løg og hvidløg og lad det svitse i olivenolien til det bliver gyldent.

Tilsæt krydderier og rør godt, så de ikke brænder på.

Tilsæt linser., kartofler, bouillon og fingertang.

Kog over svag varme i ca. 30 minutter.

Herefter fjerner du fingertangen og tilsætter citronsaften

Kog endnu ca. 5 minutter over svag varme

Blend suppen med en stavblender eller håndmixer.

Smag til med salt, peber og persille.

 

I brød sætter tangen et frisk og krydret aftryk.

Det gælder f.eks. i

 

Koldhævede boller med blæretang

 

Ingredienser:

5. dl. koldt vand

20 gram gær

1 spsk. groft salt

1 spsk. lynghonning

5 spsk. knust tørret blæretang

200 gram grahamsmel

ca. 400 gram hvedemel

1 spsk. olivenolie

 

Der kan bruges savtang i stedet for blæretang.

 

Sådan gør du:

Hæld vandet i en skål, og opløs gæren i vandet

Tilsæt salt, blæretang og honning.

Tilsæt herefter grahamsmelen og ælt det godt sammen inden hvedemelen tilsættes lidt efter lidt.

Dryp olien over dejen.

Dæk dejen med husholdningsfilm og stil den koldt mellem 8 og 16 timer.

Bollerne formes og sættes på badepladen.

Bages ved 225 grader i ca. 20 minutter

 

Der kan laves en masse spændende salater, hvor tangen kan kindgå som en ligeværdig ingrediens, f.eks.

 

Skaldyrssalat med blæretang

Ingredienser:

1-2 spsk. blæretangsgranulat

½ kg små (helst nye) kartofler

100 gr. spinatblade

20 stk. cherrytomater

150 gr. krabbekød

150 gr. rejer

150 gr. muslinger

 

(Krabbekød, rejer og muslinger kan købes på dåse.

Det kan anbefales at skifte disse ingredienser ud med friske – og f.eks. erstatte rejerne med friske jomfruhummer)

 

Dressing:

1 dl. vindruekerneolie

1 dl. balsamikoeddike

1 knust hvidløg

salt

peber

 

Sådan gør du:

Blæretangsgranulat udblødes i kogt vand i ca. 15 minutter. Herefter hældes tangen gennem en si.

Kartoflerne koges, men skal stadig være faste.

Efter afkøling skæres kartoflerne små i tern.

 

Spinatbladene skylles og hakkes let.

Tomaterne skylles og skæres i halve.

 

Alle ”de grønne” ingredienser blandes med kødet fra rejer, muslinger og krabber.

 

De forskellige ingredienser i dressingen blandes og røres sammen.

 

Retten kan serveres som frokostret, forret eller evt. som hovedret.

Flûtes serveres til.

 

Sammenkogte retter er en rigtig god mulighed for at lade tangen komme til sin ret, som f.eks. i

 

Kikærtegryde med tang

Ingredienser:

200 gram tørrede kikærter

2 spk. Vindruekerneolie

1 – 2 tsk. karry

300 gram gulerødder skåret i stave

300 gram kartofler skåret i både

300 gr. fint snittet spidskål

1 finthakket løg

10 – 20 gram tørret blæretang eller sukkertang

2 dl. vand

Salt

Peber

 

Sådan gør du:

Kikærterne lægges i blød og koges efter anvisningen på emballagen

Karry svitses i olien.

Det hakkede løg tilsættes

De øvrige grønsager, tang og de kogte kikærter tilsættes og svitses med i ca. 5 minutter ved moderat varme.

Tilsæt vand og lad retten småkoge i 15 minutter.

Retten smages til med salt og peber.

 

Serveres evt. med et drys persille og ristet rugbrød.

 

Retten kan serveres som frokostret, forret eller evt. som hovedret.

Flûtes serveres til.

Du man downloade og udskrive opskifterne ved at trykke her

Læsø Tang - Tofteladen I/S

Telefon: 2023 4911 / 2925 0919

Rie Toftelund og Leif Ladefoged

Doktorvejen 16,

cvr.nr.: 34505861

9940 Læsø

Danske Bank,

kontonr. 4780 0011121586